Müzik Terapi Sempozyumu ve Dr. Esa Ala-Ruona ile Atölye Çalışması
Özgür Salur, Müzik Terapi Yüksek Lisans Programı Öğrencisi, Jyväskylä Üniversitesi, Finlandiya
İnsanlığın ilk zamanlarından günümüze kadar hayatımızda önemli yer teşkil eden müzik, dünyanın her yerinde bir çok toplum tarafından tedavilerde kullanılmıştır ve kullanılmaya da devam etmektedir (Gouk, 2000; Mössler, Chen, Heldal, & Gold, 2013). Amerikan Müzik Terapi Birliği, günümüzde çoğu ülkenin sosyal güvenlik ve özel sigorta kurumları tarafından kabul görerek masrafları karşılanan klinik alandaki müzik terapiyi şöyle tanımlıyor: “Müzik terapi, müzik terapi eğitimi almış profesyonel bir terapist tarafından, müzikal terapötik müdahalelerin, klinik çerçevede ve kanıta dayalı şekilde, bir terapötik ilişki içerisinde, kişiye özel belirlenen hedeflere yönelik kullanılmasıdır.”
Topraklarımızda ve kültürümüzde tarihi kullanımı yönünde köklü göstergelere rastladığımız müzik terapinin, günümüzde resmi olarak tanınması ve klinik ciddiyette bir eğitim verilmeye başlanabilmesi için çabalar hızla sürmekte. Sanat Psikoterapileri Derneği, her geçen gün ilginin hızla arttığı müzik terapi ile ilgili meslekleşme sürecini, ülkemizde yapılanları incelemek ve batı klinik standartlarında müzik terapi yöntemlerini kapsamlı bir şekilde tanıtıp deneyimletmek için, 28 Nisan 2016 tarihinde İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı ile işbirliği halinde bir sempozyum düzenlemektedir. Aynı zamanda 27-28-29 Nisan 2016 tarihlerinde Sempozyum kapsamında Finlandiya Jyväskylä Üniversitesi’nden müzik terapisti ve Doç. Dr. Esa Ala-Ruona’nın iki kişilik ekibinin yaptığı işbirliği ile müzik terapi atölyeleri gerçekleştirilecektir. Psikiyatri, nöroloji, akut ve kronik ağrı ve psikosomatik semptomlu hastalarla 25 yılın üzerinde deneyimi olan müzik terapisti ve psikoterapist Esa Ala-Ruona, öğretim üyesi olduğu Finlandiya’nın Jyväskylä Üniversitesi’nde psikodinamik müzik terapide müzikal etkileşim ve klinik süreçler ve felç hastalarının rehabilitasyonunda aktif müzik terapinin ilerleyişi ve sonuçları üzerine araştırmalar yürütmektedir. Aynı zamanda Finlandiya’da müzik terapi eğitiminin geliştirilmesi ve müzik terapistliğin meslekleşmesi / uzmanlaştırılması sürecinde aktif rol oynamakta olan Ala-Ruona, Fin Müzik Terapi Topluluğu ve Finlandiya'daki Profesyonel Müzik Terapistler Birliği eski başkanlarından, Avrupa Müzik Terapi Konfederasyonu'nun Finlandiya ülke sorumlusu ve Jyväskylä Üniversitesi'nin Avrupa Sanat Terapi Eğitimi Konsorsiyumu'ndaki temsilcisidir. Fin Müzik Terapi Akademik Dergisi’nin genel yayın müdürü olan Ala-Ruona, Skille-Lehikoinen VIBRAC-Centre 'ın ve Finlandiya'daki ilk kapsamlı Vibroakustik Terapi (VAT) eğitiminin kurucularındandır ve VAT'ın özel sağlık bakımı (specialized health care) alanında kullanımı konusunda araştırmalar yapmakta ve tekniği geliştirmektedir. Ulusal ve uluslararası alanda müzik terapi sunumları ve atölyeleri gerçekleştirmekte olan Ala-Ruona, sempozyum süresince katılımcılara, 3 güne yayılmış biçimde psikodinamik müzik terapi, nöropsikoloji ve rehabilitasyonda müzik terapi kullanımı, reseptif müzik terapi, rehberli imgelem müzik terapisi (Guided Imagery with Music) ve Vibroakustik Terapi (VAT)’yi tanıtıp deneyimletecek. Her bir oturumu tanıtım, bilgilendirme, deneyim ve paylaşım başlıkları altında yürüterek, katılımcılara bu tekniklerle ilgili hem teoride hem de pratikte donanım sağlayacak. Ala-Ruona’nın sunumları İngilizce olup Türkçe’ye ardıl çeviri yapılacaktır. Ülkemizde ilk kez bu kapsamda organize edilecek bu müzik terapi sempozyumuna katılımlar, Sanat Psikoterapileri Derneği, İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Vakfı ve Doç. Dr. Esa Ala-Ruona tarafından belgelendirilecektir. |
Doç. Dr. Esa Ala-Ruona
|
Kaynaklar
Gouk, P. (2000). Music Healing in Cultural Contexts. Aldershot: Ashgate.
Mössler, K., Chen, X., Heldal, O. T., & Gold, C. (2013). Music therapy for people with schizophrenia and schizophrenia-like disorders. Cochrane Database of Systemiatic Reviews, (1).
Gouk, P. (2000). Music Healing in Cultural Contexts. Aldershot: Ashgate.
Mössler, K., Chen, X., Heldal, O. T., & Gold, C. (2013). Music therapy for people with schizophrenia and schizophrenia-like disorders. Cochrane Database of Systemiatic Reviews, (1).