Yer: İÜ İstanbul Tıp Fakültesi Kemal Atay Amfisi
Tedavide Güncellemeler ve Sanat Psikoterapileri konularının ana tema olarak ele alınacağı VIII. Psikiyatri Atölyeleri, bilgi ve deneyimini artırmak isteyen katılımcıları, alanında uzmanlaşmış deneyimli meslektaşlarımızla buluşturmayı amaçlıyor.
Atölyemizde, etkileşim öne çıkartılarak yapılması planlanan konferanslar ve atölye çalışması gruplarının, önceki toplantılarımızda olduğu gibi ilgiyle karşılanacağını umuyoruz.
Sizlerle, bilgi ve klinik uygulamalardaki donanımınızı artıracağı beklentisiyle, Psikiyatri Atölyelerinde buluşmayı diliyoruz.
Prof. Dr. Alp Üçok Psikiyatri Kliniği Vakfı Başkanı
Atölye Çalışmalarına Katılım
’Kognitif Davranışçı Terapi’ atölye çalışmasında katılımcı sayısı sınırlaması yoktur. ’Dışavurumcu Sanat Terapilerinde Şiir ve Yaratıcı Yazı’, ’ Dans ve Hareket Terapisi’ ve ‘The Power of Music Therapy’ atölye çalışmalarında kontenjan sınırlıdır.
Kayıt
Katılım ücreti 80TL’dir. Ödeme işlemleri ve atölylere kaydınız etkinlik günü yapılacaktır. İletişim: Dr. Selin Akışık, [email protected]
Konuşmacılar ve Atölye Yürütücüleri Hakkında
Sevin Seda Güney
Dans ve Hareket Psikoterapisi: Dansın İyileştirici Gücü
Sevin Seda Güney, ADMP, UK (Association for Dance and Movement Psychotherapy) lisanslı dans terapisti olarak ‘dâhil etmeye’ yönelik bir yaklaşımla bütünsel ve hümanist bir çerçevede çalışmaktadır. Kişinin kendi kaynaklarını fark edebilmesi, beden farkındalığının gelişmesi, yaratıcı süreç ve doğaçlama aracılığıyla kendini özgürce ifade edebilmesini destekleyen bir bakış açısı benimsemiştir. Sanat Psikoterapileri Derneği yönetim kurulu üyesidir ve Fransız Lape Hastanesi'nde dans ve hareket psikoterapisti olarak çalışmaktadır. Çocuklar ve yetişkinler ile çalışmalarını İstanbul ve Londra'da sürdürmektedir.
Özlem Lale Kaleli, Dans ve Hareket Terapisi giriş eğitimini, İngiltere’de 1999 yılında, Birckbeck Collage ve Laban Center tarafından düzenlenen ortak bir programda tamamlamış ve stajını “bipolar bozukluklar ve yaratıcılık” ilişkisini araştıran bir grup ile yapmıştır. 2001 yılında İstanbul’da Dans ve Hareket terapisi yöntemlerini, psikologlar ve psikiyatristler ile işbirliği çerçevesinde, bipolar bozukluklar, depresyon ve öfke yönetiminde destekleyici bir çalışma olarak uygulamaya başlamıştır. 2006 - 2009 yılları arasında, Profesör Helen Payne eğitim ve süpervizyonunda, Otantik Hareket eğitimini tamamlamış, 2009 yılında “Otantik Hareket Eğitmenlik Sertifikası”nı ve 2011 yılında Hertfordshire Üniversitesi’nde, ‘Tıbbi Tanı Konulamamış Semptomlar için BedenZihin Yaklaşımı (The BodyMind Approach ®) Grup Liderliği’ sertifikasını almıştır. Kendisi halen, Hertfordshire Üniversitesi’nde “İş Yaşamında Kronik Ağrı ve Semptomlar İçin BedenZihin Yaklaşımının Etkinliği” üzerinde doktora çalışmasını sürdürmektedir.
Lisans eğitimini 1995 yılında Boğaziçi Üniversitesi ekonomi bölümünde, işletme yüksek lisansını Westminister Üniversitesi’nde Harrow Business School’da tamamlayan Kaleli, 2002 yılından itibaren Davranış Bilimleri Enstitüsü’nde eğitmen, koç ve danışman olarak görev yapmaktadır. Londra’da işletme yüksek lisans programı sırasında devam ettiği ‘The Place’ modern dans programı eğitmenleri tarafından, Dans ve Hareket Terapisi eğitimine yönlendirilmiş ve bu eğitimin ardından, kişisel olarak anlamlı ve etkin bulduğu bu disiplinin yaygınlaşması ve bilinirliğinin artması, kişisel ve profesyonel gelişiminin odak noktası haline gelmiştir. Bedenle Öğrenme Yaklaşımını, gelişim odaklı bir öğrenme modeli olarak, koçluk ve eğitim programları kapsamında uygulamaya ve Otantik Hareket eğitimleri vermeye devam etmektedir. Duygusal yaşantı ve ihtiyaçların zemin bulmakta zorlandığı kurumsal ortamlarda, somatik farkındalık ve sembolik ifadelendirme yöntemleri aracılığı ile; kişilerin ruhsal, bedensel ve duygusal ihtiyaçlarıyla sağlıklı bir ilişki içinde olmalarına destek vermek, eğitim ve koçluk çalışmalarının odağını oluşturmaktadır.
Danny Lundmark
"The Power of Music Therapy"
Danny graduated with a degree in Music Therapy from Berklee College of Music, and is a certified music therapist by the American Music Therapy Association. He is currently working with children and adults in Istanbul. He specializes in growth and development, special needs and psychiatric care. Danny is a Music Therapist living in Istanbul, Turkey. He was born in Los Angeles, and graduated from Berklee College of Music with a degree in Music Therapy. He is board certified by the American Music Therapy Association, and is also a professional member of the World Federation of Music Therapy. He is currently working with both children and adults, and specializes in growth and development, special needs and psychiatric care.
Gülsüme Oğuz
Fotoğrafla Psikoterapi: İç Dünyanın Kareleri
İstanbul Bilgi Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı (tez aşamasında) öğrencisidir. İÜ, İTF Psikiyatri Anabilim Dalı bünyesinde verilen Sanatla Psikoterapi programını tamamlamış ve 2012-2014 yılları arasında Sanatla Psikoterapi ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında gönüllü olarak “Fotoğrafla Terapi” grubunu yürütmüştür. Sanat Psikoterapileri Derneği kurucu yönetim kurulu üyesidir.
2009’dan bu yana Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nda gönüllü olarak Kürtçe ve Türkçe psikoterapi hizmetleri vermektedir. Şengalli ve Kobaneli sığınmacılara yönelik psiko-sosyal destek hizmetlerinin yaygınlaşarak ulaşması için çalışmalarını sürdürmektedir.
Bihter Yasemin Kaya (Adalı), MA, EXAT 1984 Yılında İstanbul’da doğmuş, orta okul ve lise eğitimini Amerikan Robert Koleji’nde tamamlamıştır. 2002-6 Yılları arasında üniversite eğitimini görsel sanat, dans-performans-teknoloji ve sanat tarihi, psikoloji alanlarında interdisipliner çalışmalar yaparak yürüttüğü State University of New York, Purchase College’da tamamlamıştır. 2003 Yılından itibaren eklektik yönelimli bir psikoterapist ile 3 yıl süreyle, 2007 yılından itibaren gestalt yönelimli bir terapist 3 yıl süreyle bireysel psikoterapiye devam etmiştir. 2007-9 Yılları arasında Tamalpa Institute’ta Hareket-Temelli Intermodel Dışavurumcu Sanat Terapisi (HT-DST) eğitimini tamamlamış, HT-DST’yi 2009-10 yıllarında Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nde yaptığı staj süresince, yetişkin ilik nakli hastalarının ihtiyaçlarına yöne adapte etmiştir.
2008-10 Yılları arasında The New School for General Studies’de ‘Mind-Body Therapies and The Arts’ ve New York Open Center’da ‘Mind-Body Medicine and Psychoterapies’ adlı, Zihinin beden sağlığı üzerindeki etkilerini irdeleyen ve sanat psikoterapilerinin sağlık alandaki uygulamalarrının sunuldugu seminer dizisine katılmıştır. 2009 Yılında, Center for The Arts in Health-Care, Education and Research bursu ile katıldığı University of Florida’da ‘Arts in Health-Care’ sertifika eğitimini tamamlamıştır.
2011 Yılında European Graduate School, Division of Arts, Health and Society’den ‘Kanser’de Bütünleyici Tedavi olarak Dışavurumcu Sanat Terapisi’ başlıklı tezi ile ‘Psikoloji Yandallı Dışavurumcu Sanat Terapisi ve Eğitimi’ Yüksek Lisans derecesiyle mezun olmuştur. 2011-12 Yılları arasında AURA, Psikoterapi ve Sanatla Tedavi Merkezi’nde, Sanat Terapisti olarak çalışmış; çeviri ve okuma grupları kurarak, Sanat Psikoterapileri alanında ingilizce literatürün Türkçe’ye kazandırılması amacıyla editör ve moderatör olarak çalışmıştır.
2011‘den beri İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Psikyatri Ana Bilim Dalı, Sosyal Pskiyatri Servisi, Sanat Psikoterapisi ve Rehabilitasyon (SPR) Programı’nda Resim/Seramik ve Dans/Hareket grup sanat terapisi etkinlik yürütücüsü olarak, çeşitli seminer ve atölye çalışmalarında eğitimci olarak görev almaktadır. Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi Bölümü ve SPR işbirliğiyle gerçekleştirilen Meme Kanserli Kadınlarla Kısa Dönemli Grup Dışavurumcu Sanat Terapisi programını yürütmüştür. Hematoloji ve Kemik İlik Transplantasyon servislerinde hasta odasında bireysel sanat psikoterapisi hizmeti sunan‘Başucumda Sanat’adlı pilot projeyi sürdürmüştür. Halen, İÜ İTF, Pediatrik Astım ve Alerji Bölümü’nde 8-12 yaş grubu astımlı çocuklarla hareket-temelli sanat terapisi grubunu yürütmektedir.
2013'ten beri Art Psikiyatri'de Sanat Terapisti olarak çalışmakta, PsikeArt Akademi'de sunulmakta olan, 'Sanat ve Psikiyatri','Kadın, Ruh Sağlığı ve Sanat'programlarında seminer ve atölye çalışmaları sunmaktadır.
2014 Bahar dönemi itibariyle İstanbul Arel Üniversitesi'nde öğretim görevlisidir. Eylül 2012 tarihinde kurulan Sanat Psikoterapileri Derneği kurucu üyesi ve yönetim kurulu üyesidir.
Mesleki İlgi Alanları: Psiko-onkoloji, Sanat Terapilerinin psikosomatik kökenli hastalıkların tedavisinde, ağrı ve ağrı yönetiminde iyileştirici işlevi, Bütünsel (Holistic/Integrative) Tıp, Mesleki Tükenmişlik ve Tükenmişlikten Korunma.
Nurhan Eren Ph.D. 1982 yılında İÜ İTF Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu’ndan mezun olmuştur. 1985 yılında İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalı psikonevroz servisinde çalışmaya ve aynı yıl İÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Yüksek Lisans eğitimine başlamıştır.
1988 yılında “Hemşirelik Süreci Uygulamasının Şizofren Hastaların İyileşme ve Sosyal Uyumlarına Etkileri” konulu tez çalışmasıyla yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 1994-1998 yılları arasında İÜ Sağlık Bilimleri Enstitü’sünde Doktora yapmış ve “Psikotik ve Borderline Hasta Gruplarında Sanatla Psikoterapi Sürecinin İncelenmesi” konulu tez çalışmasını tamamlamış, bu tez çalışması ile, 2001 yılında, “Prof.Dr.Perihan Velioğlu Hemşirelik Fonu Bilim Ödülü”nü almıştır.
Psikoterapi eğitiminin bir parçası olarak kişisel psikoterapi deneyimi sağlamak üzere, 1989 yılından itibaren 5 yıl süreyle Moreno Enstitüsü ile işbirliği halinde Grup Psikoterapileri ve Psikodrama Derneğince sürdürülen psikodrama eğitimine ve 1992 yılından itibaren 6 yıl süreyle dinamik psikoterapi alanında eğitimli bir terapist ile bireysel psikoterapiye devam etmiştir.
1987 yılından itibaren İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalında Başhemşire Yardımcısı ve Eğitim sorumlusu olarak çalışmış, bu dönem içinde psikiyatri hemşiresinin psikososyal psikoterapilerde rol alması ile ilgili klinik hemşirelerine yönelik eğitim ve uygulamalı (kapalı psikoz servislerinde ortam terapi çalışmaları, uğraşı ve grup terapi) çalışmalar düzenlemiş ve bunları yürütmüştür.
1990 yılından itibaren aynı klinikte Sosyal Psikiyatri Servisi’nin kuruluşunda yer almış ve bu serviste psikotik hastalarla gündüz hastanesi modelinde, psikososyal terapi çalışmalarında bulunmuştur.
1994 yılından itibaren süpervizyon altında kişilik bozuklukları ile ilgili psikoterapi ve ağırlıklı olarak da sanat psikoterapisi alanında çalışmaya başlamıştır. Dinamik psikoterapi alanında yetkin birçok psikoterapistten süpervizyon almıştır. Halen aynı klinikte Sosyal Psikiyatri Servisinde bireysel ve grup şeklinde dinamik yönelimli psikoterapi ve sanat psikoterapisi çalışmalarını sürdürmekte ve aynı zamanda Psikiyatri Anabilim Dalında Hemşirelik eğitimi sorumlusu olarak görev yapmaktadır. SPS’de yönettiği gruplara eğitim amaçlı katılan hemşire, psikolog ve psikiyatri asistanlarına kişilik bozuklukları ve grup psikoterapisi konusunda eğitim sağlamakta ve 3 yıldır Psikoterapide Sanatın Kullanımı konusunda İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalı’nda “Sanat Psikoterapisi Seminerleri, Deneyim Grubu/Atölye Çalışmalarını” yürütmektedir. 2011 yılında İÜ İTF Psikiyatri Anabilim Dalı’nda klinikteki tüm kronik hastalara yönelik hizmet vermeyi amaçlayan, “Sanat Psikoterapisi ve Rehabilitasyon Programı” (SPR) oluşturulması ile ilgili bir proje oluşturmuş, Nisan 2011 tarihinden itibaren bir ekip oluşturulması, eğitim ve süpervizyon çalışmalarının sürdürülmesi, hasta seçimi ve grupların oluşturulması, projede yer alan psikoterapi ve rehabilitasyon etkinliklerinin yararlılığının araştırılması çalışmalarını başlatmış ve halen projeyi yönetmektedir.
Eylül 2012 tarihinde kurulan Sanat Psikoterapileri Derneği kurucu üyesi ve ilk Kurucu Genel Başkanıdır.