Ustaları Anarken: Ustaların Ruhsallığımızdaki Yeri ve Onları Anmanın Terapötik İşlevi
Funda Sancar, MA
Kaybedilen kişiyi anmak, kaybın ardından yaşanılan yas sürecinde önemli bir işlev görmektedir. Anma eylemi, kaybedilen kişinin içselleştirilmesine yardımcı olur ve yas sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine hizmet eder. Bu anmayı, benliğimizin gelişiminde temel bir yeri olan idealleştirdiğimiz kişilere, başka bir değişle önem verdiğimiz ‘‘ustalara’’ dair yapmak bizlere terapötik bir alan açar. Kapsayıcı bir alan içersinde ustaları anarak, benliğimizin temellerini oluşturan nesneleri sarsılmadan içe almaya geçiş sağlanır. Böylece yas sürecinden güçlenerek geçme imkanı bulabiliriz. Bu sebeple bu konuşmada ustaların ruhsallığımızdaki yerine ve onları anmanın terapötik işlevine değinilecek ve ustalara dair bir anma gerçekleştirilecektir. 2020-2021 yıllarında aramızdan ayrılmış, sanat ve sanat psikoterapisi alanlarında değerli birer yeri olan ustalar, konuşmanın sonunda anılacaktır. Ustaların alandaki yerlerine değinilecek ve yapıtlarının sunulmasının yanısıra bizlere ışık olmuş özelliklerinden bahsedilecektir. Pandemi nedeniyle anma biçimlerimizin de kısıtlanmasından dolayı, ustaları anmayı yaratıcı bir kollektif anmaya dönüştürmek niyet edilecek ve konuşmanın sonunda katılımcılar mum yakmaya davet edilecektir.
Not: Konuşma sonunda dinleyiciler yitirdiğimiz ustalar için mum yakmaya davet edilecektir, süreci deneyimleyebilmeniz için yanınızda bir mum bulundurmanız önerilir.
Konuşmacı Hakkında:
Funda Sancar Galileo Galilei İtalyan Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde psikoloji lisansını tamamlamıştır. Lisans eğitimi sırasında Erasmus Programı aracılığıyla Universita Degli Studi di Milano, Bicocca’da eğitim almış ve Scuola Mara Selvini’de staj yapmıştır. Ardından Klinik Psikoloji Yüksek Lisansı Yetişkin Altdalı’ndan ‘‘İstanbul'da Teröre Maruz Kalmış Kişilerde Travmatik Stres, Genel Sağlık ve Psikolojik Dayanıklılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesi’’ başlıklı teziyle mezun olmuş ve burada klinik stajını tamamlamıştır. Alanda öncü uluslarası birçok uzmandan aldığı eğitimlerin yanısıra, İ.Ü. İ.T.F. Ruhsal Bozukluklarda Sanat Psikoterapileri Eğitimi’ni tamamlamış ve burada ağır psikiyatrik bozukluğu olan kişilerle yürüttüğü drama odaklı terapi atölye sürecini EPA 2017’de sunmuştur. Deneyimsel Oyun Terapisi I&II’yi tamamlamıştır. Tamalpa UK ve Tamalpa Institute’da Hareket Odaklı Dışavurumcu Sanat Terapisi Eğitimi almıştır.
2021 yılı Tamalpa UK birinci seviye Kişisel Bedenleşme eğitiminde asistan eğitmen olarak yer almaktadır. Yeditepe Ünivesitesi Psikoloji Lisans Bölümü’nde "Psikolojide Teorik Yaklaşımlar" adlı dersin okutmanlığını yapmıştır. 2017’den beri psikoterapi çalışmalarını sürdürmektedir. Psikodinamik altyapı üzerine sistemik terapi ve varoluşçu bakışı entegre ederek yetişkinlerle sözel bireysel psikoterapinin yanısıra bireysel ve grup dışavurumcu sanat psikoterapisi uygulamalarına devam etmektedir. Sanatın birçok dalıyla aktif olarak ilgilenmektedir. Studio Oyuncuları mezunudur ve Çağdaş Müzik Merkezi’nden eğitim almıştır. Birçok sosyal sorumluluk projesinde yer almıştır. Duygu Seda Tomru ile birlikte yazdığı ‘‘İçimizdeki Filizler: Farkındalık Tohumlarıyla Yolculuk’’ adlı kitabın birinci bölümünün yazarıdır. 2021 yılı Sanat Psikoterapileri Derneği Yönetim Kurulu üyesi ve genel sekreteri, SPD Sohbetleri ve Sanatçıyla Buluşma etkinliklerinin koordinatörüdür. |